Az ENSZ hágai székhelyű bírósága arra szólította fel Izraelt, hogy azonnal állítsa le hadműveletét Rafáhban, és nyissa meg a dél-gázai várost Egyiptommal összekötő határátkelőt a segélyszállítmányok előtt.

A bíróság a Dél-afrikai Köztársaság beadványára hozott előzetes határozatot abban a perben, amelyben Izraelt népirtással vádolják.

Izrael elutasítja a vádat. A tel-avivi kormány a bíróság döntésére reagálva közölte: a rafáhi hadművelete nem „vezetett és nem is fog a palesztin polgári lakosság megsemmisítéséhez vezetni”. Hozzátették, hogy Izrael továbbra is, a „törvényeknek megfelelően” beengedi a humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a bíróság döntéséről azt mondta: „a történelem fog ítélkezni azokról, akik a Hamász-nácik mellé álltak. Akik azt követelik, hogy Izrael állítsa le a háborút, azt követelik, hogy a léte megszűnéséről döntsön. Izrael ebbe nem fog beleegyezni”.

Az amerikai kormány képviselője elutasította, hogy reagáljon az ENSZ Nemzetközi Bíróságának határozatára. James O’Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és euroázsiai ügyekért felelős államtitkára újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy „mindenkinek rossz lenne”, ha választ adna.

Az elmúlt hetekben nőtt a nemzetközi nyomás Izraelen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken határozatot fogadott el, amely határozottan elítéli a Gázai-övezetben dolgozó ENSZ-alkalmazottak és a humanitárius szervezetek munkatársai elleni támadásokat, valamint a nemzetközi joggal összhangban álló védelmet követel számukra. A Svájc kezdeményezésére előterjesztett javaslatot a Biztonsági Tanács 14 tagja szavazta meg, Oroszország tartózkodott.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken este a katari miniszterelnökkel, valamint a szaúdi, egyiptomi és jordán külügyminiszterrel tárgyalt a Gázai övezet helyzetéről, valamint a palesztin állam létrehozásáról tárgyalt az Elysée-palotában, jelentette be a francia hírügynökség.