A Marcel Ciolacu vezette kabinet több tucat munkatársa vonult hétfő délután a kormány székhelyeként szolgáló Victoria-palota elé, a bérdiszkrimináció megszüntetését követelve.

Noni Iordache szakszervezeti vezető szerint a kormányalkalmazottak hátrányosan megkülönböztetve érzik magukat, mivel ők jelentik az egyetlen közalkalmazotti kategóriát, melynél évek óta nem hajtottak végre bérfejlesztést.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint ennek a közalkalmazotti kategóriának a nettó átlagbére 5000 lej körül van. A tiltakozáshoz mintegy 200 kormányalkalmazott csatlakozott. Tegnap napközben ugyancsak a kormánypalota előtt tiltakoztak az Országos Szakszervezeti Tömb tagjai a magas munkabérterhek ellen.

Az érdekvédelem küldöttségét a délután folyamán fogadta Daniela Pescaru pénzügyi államtitkár. A megbeszélésen a szakszervezet kérte a minisztériumtól, hogy tegyen sürgős intézkedéseket a munkabért terhelő adók csökkentésére és egy adóreform sürgős elindítására, a folyamatba pedig vonják be a szakszervezeteket és a munkaadókat. Az Országos Szakszervezeti Tömb közleménye szerint ismertették aggodalmukat azokkal a híresztelésekkel kapcsolatban, amelyek a jövedelemadó-kulcsok módosítására és a progresszív adózás bevezetésére vonatkoznak.

A pénzügyminisztérium képviselői nem választok a felvetésekre, a szakszervezet szerint az egyeztetések folytatódnak. Marcel Ciolacu miniszterelnök egy tegnapi nyilatkozatában elismerte ugyan, hogy a munka adóterhe Romániában az egyik legmagasabb európai szinten, de hozzátette, hogy egy csökkentés „térdre kényszerítené” az országot.