A vitatott jogszabálytervezetet ma fogadhatja el a tbiliszi törvényhozás harmadik olvasatban, ami az utolsó lépés a kihirdetés előtt. Hétfő esti televíziós beszédében Irakli Kobakhidze miniszterelnök hangsúlyozta: a grúz parlament a lakosság többségének akarata szerint cselekszik.

A készülő jogszabály kötelezné a finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapó civil szervezeteket és sajtóorgánumokat, hogy idegen befolyás alatt álló ügynökökként regisztráltassák magukat.

A törvénytervezet nagyszabású utcai megmozdulásokat váltott ki. A kritikusok „orosz törvénynek” nevezik, mert szerintük hasonlít ahhoz a törvényhez, amelyet a Kreml a független média és az emberi jogi csoportok elleni fellépésre használt.

Szalome Zurabisvili államfő várhatóan elutasítja a jogszabály kihirdetését, viszont ezzel csupán lelassíthatja a törvény hatályba léptetését, hiszen a parlament felülírhatja az elnöki vétót, a Grúz Álom nevű kormánypárt pedig rendelkezik az ehhez szükséges számú parlamenti képviselővel.

Az ügynöktörvény meghiúsíthatja Grúzia EU-tagságát. Tegnap 12 tagállam kérte annak tisztázását, hogy a jogszabály hatályba lépése a tagsági tárgyalások felfüggesztéséhez vezet-e.