Már semmi sem indokolja az állam beavatkozását a romániai energiaárakba – állapították meg az Intelligens Energia Egyesület szakmai rendezvényén felszólaló nemzetközi szakértők. Emlékeztetettek: az árak korlátozásának és kompenzálásának költségeit közvetve a polgárok fizetik ki.

Aura Săbăduş, az ICIS londoni tanácsadó cég vezető szakértője hangsúlyozta, hogy az államnak csak a kiszolgáltatott személyeket kellene támogatnia, mivel a fogyasztók egy része válság idején is megengedheti magának a magas energiaárak kifizetését. Hozzátette, hogy az árak szabályozásának bumeránghatása van, az adók emelését eredményezi.

Lukács Levente, a Central European Gas Hub AG vezető ügyfélkapcsolati szakértője szerint az energiapiacot csak a versenyképesség kárára lehet szabályozni. Felszólalásában elmondta, hogy ma számos romániai energiavállalat a túlélésért küzd az állami beavatkozások miatt. Szerinte egyes cégek ezért már ki is vonultak Romániából.

Kérdésre válaszolva Aura Săbăduş elmondta, hogy az állam azért nem bízik a szabadpiacban, mert a politikusok nem értik meg a működését. ‘Számukra a szabadpiac egyet jelent a manipulációval. Azt akarják, hogy az emberek függővé váljanak tőlük. Ezt láttuk a régió más országaiban is. A centralizált gazdaság még mindig él a politikusok fejében’ – magyarázta.

A konferencián részt vevő nemzetközi szakértők tanácsokat is adtak a román hatóságoknak: tartsák tiszteletben az európai szabályozást, ne avatkozzanak be az energiapiacba, készüljenek fel a piac deregulációjára most, amikor az árak alacsonyak. Az adók csökkentését és befektetőbarát környezet megteremtését is javasolták, illetve azt, hogy ne a politikai hovatartozás, hanem a szakértelem alapján nevezzék ki az állami vállalatok vezetőit.