Megölték César Suárez ecuadori ügyészt, aki a transznacionális szervezett bűnözés felderítésével foglalkozott Guayas tartományban – közölte az ecuadori főügyész.

A világ egyik legveszélyesebb országának számító Ecuadorban a biztonsági helyzet az utóbbi időben drámaian megromlott. Guayas tartomány a dél-amerikai ország egyik legerőszakosabb térségének számít, nemrég fegyveresek élő adás közben törtek be a TC Televisión állami tévé épületébe és túszul ejtettek több újságírót és alkalmazottat. Suárezt bízták meg a televízióállomás elleni támadás kivizsgálásával, és éppen bírósági tárgyalásra utazott, amikor megölték – közölte a bírói tanács a támadást elítélő nyilatkozatában.

A helyi rendőrség szerint a gyilkosság merénylet volt, és az áldozat több lőtt sebet is kapott. A százezer lakosra jutó mintegy 46,5 gyilkosság tavaly a legmagasabb volt az egykor békés andoki ország történetében, és az egyik legmagasabb Latin-Amerikában. Ecuador fontos tranzitországa a Dél-Amerikából származó kokainnak, amelyet az Egyesült Államokba és Európába csempésznek.