A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, amelynek a tulajdonában van a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium hétfő délután leomlott bentlakásépülete, közleményben tájékoztatott, hogy nincs tudomása arról, hogy az épületben szerkezeti problémák lennének, és az ingatlant használó intézmény sem jelzett ilyen problémákat. Ugyanakkor tudtak az épület közelében zajló kerítésjavításról és vízelvezetési munkálatokról.

Kedd esti közleményében a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye azt írja: “megdöbbenve és szomorúan értesült a székelyudvarhelyi tragédiáról. Az 1948-ban államosított épületegyüttes – két iskola és egy bentlakás – 2004-ben került vissza az Érsekség tulajdonába. Azóta az épületegyüttest oktatási célokra Székelyudvarhely önkormányzata bérli. A befolyt bért az Érsekség majdnem teljes egészében az épületek legsürgősebb állagrendezésére fordította vissza”.

Rámutatnak ugyanakkor, hogy dolgoztak az átfogó felújítási munkálatok többmillió eurós fedezetének előteremtésén is. A két iskolaépület felújítása lezárult, a bentlakás felújítása jövő évben kezdődött volna.

Az intézmény belső kivizsgálást indított és szeretné, hogy szakértők mielőbb tisztázzák az épület összeomlásának okát – olvasható a közleményben. Megemlítik azt is, hogy Kovács Gergely érsek még a tragédia estéjén a helyszínre igyekezett, kedden pedig részt vett az illetékes hatóságokkal folytatott megbeszéléseken, meglátogatta az udvarhelyi kórházban kezelt két diáklányt is.