Az Európai Unió vezető tisztségviselőivel találkozott Hszi Csin-ping kínai elnök ma Pekingben, ahol négy éve először személyesen tárgyaltak számos, korábban a két fél között konfliktust előidéző problémákról a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának reményében.

Hszi Csin-ping kínai államfő a Tiaocsütaj állami vendégházban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét és Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét. A találkozó során Hszi arra szólította fel az EU-t, hogy működjön együtt Kínával a globális stabilitás biztosítása, a kölcsönös politikai bizalom erősítése és a kétoldalú kapcsolatokban való „mindenféle beavatkozás megszüntetése” érdekében – jelentette a CCTV kínai állami televízió. Hszi rámutatott, hogy a világ most olyan változásokat él át, amelyekre egy évszázada nem volt példa.

Az uniós tagállamok pekingi nagyköveteivel tartott hétfői találkozóján Vang Ji kínai külügyminiszter elmondta, hogy Kínának és az Európai Uniónak stratégiai perspektívából kell szemlélnie a kétoldalú kapcsolatokat, hozzátéve, hogy Kína Európa-politikája továbbra is stabil marad.