Erős, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Nepált tegnap – közölte a nepáli országos szeizmológiai központ. Legfrissebb értesülések szerint legalább 132-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek.

A kezdetben 6,4-es erősségűnek mért rengés helyi idő szerint nem sokkal péntek éjfél előtt történt a himalájai ország nyugati részén, Karnali tartomány Dzsadzsarkot körzetében, a fővárostól, Katmandutól mintegy ötszáz kilométerre.

Szemtanúk beszámolói szerint a térségben házak omlottak össze, A katasztrófa a szomszédos Rukum körzetben is halálos áldozatokkal járt és jelentős kárt okozott. A földmozgás erejét mutatja, hogy a nagyjából 600 kilométerre található Újdelhiben is megremegtette az épületeket.

A rengés erősségét később 5,6-5,7-esnek mérték nyugati földtani intézetek.

A nepáli hatóságok szerint félő, hogy jóval több lesz a halottak végső száma, mert sokan lehetnek a romok alatt, illetve az epicentrum közelében lévő településekkel megszakadt kommunikáció, de vannak olyan falvak, ahova nem lehet eljutni sem, mert földcsuszamlások elzárták az oda vezető utakat.

2015 óta nem járt ilyen sok áldozattal földrengés Nepálban, akkor kilencezren vesztették életüket.