Talapzatára került Szent László király lovasszobra, Deák Árpád szobrászművész bronzból készült alkotása a nagyváradi várban, ahol már a nagyközönség is láthatja.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közleménye szerint hétfőn befejezték a szobor összeszerelését, kedden az önkormányzat és a püspökség képviselői – Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Böcskei László, nagyváradi római katolikus püspök – koszorút helyeztek el a szobornál Szent László emlékének tiszteletére.

Ezzel az új emlékmű bekerült Nagyvárad turisztikai körforgásába – közölte a püspökség, hozzátéve, hogy a szobor megáldására egy későbbi időpontban, szertartás keretében kerül majd sor.

A sajtónyilvánosság nélkül lezajlott „diszkrét szoboravatót” az eBihoreanul című román hírportál annak tulajdonította, hogy a szoborállítás múlt héten román nacionalista manipuláció célpontjává vált. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azt terjesztette a közösségi médiában – hamisan –, hogy a Szent László-szobor Mihai Viteazul főtéri szobrának helyére kerül.

A szobrot a nagyváradi magyarság eredetileg a város főterén, az egykori Szent László téren szerette volna felállíttatni, aláírásgyűjtés is indult ezért, de Ilie Bolojan korábbi polgármester elvetette a 8000 kézjeggyel támogatott beadványt, és a téren Ferdinand román király szobrát helyeztette el. Így esett a választás az európai forrásokból restaurált várra. Szent László itt építtette meg az első nagyváradi székesegyházat, amely a lovagkirály temetkezőhelyéül szolgált, így zarándokhellyé vált és utóbb több magyar uralkodót is ezen a helyen helyeztek örök nyugalomra.