A román tűzoltók megállás nélkül küzdenek a tarlótüzek megfékezésével Rodosz görög szigeten, ahol minden lángokban van. Óriási a kockázata újabb tűzek kitörésének, ezért a román Külügyminisztérium azt tanácsolja a Görögörszágba készülő román állampolgároknak, hogy tájékozdjanak indulás előtt és kerüljék el a tüzek sújtotta övezeteket.

Radu Filip külügyi szóvivő a közszolgálati rádióban elmondta, utazási figyelmeztetést adott ki a tárca Bulgáriára és Görögországra. Ez utóbbiban továbbra is ötös, azaz rendkívül magas kockázati szinten van a tűzvész Attika, Közép-Görögország, Peloponészosz,Akhája, Thesszália és Közép-Macedónia térségében és egész Görörgországban vörös hőségriadó is érvényben van.

A külügyi szóvivő emlékeztetett, hogy a helyzet folyamatosan változik, próbálják követni az eseményeket. Azt javasolta a román turistáknak, hogy szigorúan tartsák  tiszteletben a helyi hatóságok utasításait és állandóan tájékozódjanak hivatalos forrásokból. Ezen kívül a görög jogszabályok értelmében tilos vagy drasztikus büntetésekkel jár bármilyen szabadtéri tevékenység, amely szikrát vagy tüzet eredményez.

Bulgária esetében a vörös és narancssárga viharriadók és forgalmi korlátozások miatt adott ki figyelmeztetést a román Külügyminisztérium. A szomszédos országban kánikulára, viharokra, jégesőre lehet számítani ma és holnap. A torlódás, a kánikulában való várakozás elkerülése végett az utazással, díjakkal kapcsolatos információk mind megtalálhatók a Külügyminisztérium honlapján – közölte Radu Filip.