Történelmi pillanat Románia számára az ország legnagyobb energiatermelője, a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése és azt mutatja, hogy képesek a teljesítményre azok a vállalatok is, amelyeknek a román állam a többségi tulajdonosa – jelentette ki ma Marcel Ciolacu kormányfő a Bukaresti Értéktőzsdén. A Hidroelectrica tőzsdei bevezetése alkalmából szervezett eseményen jelen volt Nicolae Ciucă szenátusi elnök és Mugur Isărescu jegybanki kormányzó is.

Ciolacu beszédében kifejtette, hogy a Hidroelectrica elkötelezett “a romániaiak érdekeinek közvetlen szolgálata mellett”, tisztességes áron szolgáltat elektromos áramot, és megvédi a polgárokat az energiaválságtól. A kormányfő hangsúlyozta: a román állam a továbbiakban is megőrzi a 80 százalékos tulajdonrészét a vállalatban, a tőzsdei bevezetés után pedig a román állampolgárok részvényesként közvetlenül részesülhetnek e jelentős energiatermelő fejlődési potenciáljából.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése a külföldi tőke bevonásával hozzájárul a román gazdaság fejlődéséhez, ráadásul a szigorú tőkepiaci szabályok és az átláthatóság követelménye szavatolja a társadalmi és környezeti felelősségvállalást. A kormány ösztönözni és támogatni fogja a Hidroelectrica ambiciózus tervét a zöldenergia-ágazat fejlesztésére – idézi az Agerpres Marcel Ciolacu kormányfőt