Béremeléseket ért el a Sanitas egészségügyi szakszervezet minden általa képviselt munkavállalói kategória számára a kormánnyal folytatott egyeztetések eredményeként. A béremelések augusztus elsejétől esedékesek – tájékoztat a szervezet.

A Sanitas képviselői tegnap Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és Marian Neacşu miniszterelnök-helyettessel megegyeztek abban, hogy a 2017/153-as törvény második és nyolcadik függelékében szereplő egészségügyi alkalmazottak és szociális gondozók alapbére a törvény által megszabott maximális szintre nő. Ugyanakkor a szakszervezetisek által az egészségügyi dolgozók minden kategóriája számára kieszközölt béremeléseket az Országos Egészségbiztosítási Alapból (FNUASS) finanszírozzák. A Sanitas szerint ezek az emelések augusztus 1-jétől lépnek érvénybe, és az új bértörvényben előírt jövedelememelések részleges előlegét képezik.

2023. augusztus elsejétől 500 lejben részesülnek az egészségügyi asszisztensek, a radiológusok és képalkotó szakemberek, a laboratóriumi, balneo-fizio-kinetikai és rehabilitációs, fogászati, táplálkozási és dietetikai asszisztensek, bábák, ápolók, nővérek. Minden törvényes szabadnapon végzett munkáért 100 lej jár, ezek összege azonban nem haladhatja meg a havi 300 lejt. A kötelező ügyeleten felül ügyeletet ellátó orvosok (szakmai fokozattól függetlenül) 500 lejt kapnak havi egy plusz ügyeletért, és 1000 lejt, ha havonta legalább két plusz ügyeletet vállalnak. A havonta legalább két plusz ügyeletet ellátó biológusok, kémikusok és biokémikusok 500 lejre jogosultak.

2023. július elsejétől minden közegészségügyi alkalmazott jogosult lesz vakációs utalványra, és ígéretet kaptak arra, hogy a szociális gondozók számára kollektív munkaszerződést alkudnak ki a munkaügyi minisztériummal – közölte a Sanitas.