Az Európai Bizottság pozitív előzetes értékelést adott ki Romániának az uniós helyreállítási mechanizmus keretében benyújtott második kifizetési kérelméről, miután megállapította, hogy a helyreállítási terv 51 célkitűzése közül 49-et teljesített az ország – közölte a brüsszeli bizottság.

A két celkitűzés, amely nem valósult meg kielégítő módon az energiaágazathoz kapcsolódik. Romániának hat hónap áll a rendelkezésére, hogy bizonyítsa ennek a két célkitűzésnek a kielégítő teljesítését. A Bizottság elismeri, hogy Románia megtette az első lépéseket a két mérföldkő teljesítése érdekében, de azt is hangsúlyozza, hogy még sok a tennivaló ezekkel kapcsolatban.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a döntésről azt írta, egyetlen centről sem mondanak le, rendkívül gyors ütemben behozzák a lemaradást.

Románia számára összesen 29,18 milliárd eurót különítettek el az uniós helyreállítási alapból, ebből 14,24 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 14,94 milliárd euró kedvezményes hitel. Az alapok lehívásának előfeltétele az országos helyreállítási tervbe foglalt beruházások és reformok megvalósítása. Az első kifizetési kérelemnek megfelelő 2,6 milliárd eurót tavaly októberben megkapta az ország.