• Aproximativ 40.000 de persoane sunt aşteptate, în 22 mai, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc – cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România. Pelerinajul din sâmbăta Rusaliilor va fi organizată la Şumuleu-Ciuc (jud.HR) în şaua muntelui -. În ziua de 22 mai 2021, sâmbătă, între orele 06:00–18:00 se instituie restricție totală de circulație cu autovehicule pe mai multe trasee din Miercurea Ciuc și împrejurimi. Pe toată durata desfășurării evenimentelor prilejuite de tradiționalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita va lua toate măsurile pentru gestionarea eficientă a potențialelor situații de urgență.
• În cadrul proiectului ,,POT – Practica, oportunitate pentru tineri în căutarea unui loc de muncă’’, Inspectoratul Școlar Județean Harghita implementează 2 campanii de informare privind importanța consilierii, respectiv a stagiilor de practică pentru elevi.Campaniile constau în 16 evenimente de tip caravană în comunități defavorizate din Miercurea Ciuc, Toplița, Odorheiu Secuiesc, Sânmartin și Gheorgheni.Marți, 18 mai 2021, a avut loc debutul caravanei „POT LA PRACTICĂ” din cadrul campaniei de informare privind nevoile de instruire practică și beneficiile acesteia. Evenimentul s-a desfășurat la Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imre”, Sânmartin și face parte dintr-o serie de opt evenimente de promovare a importanței practicii și a avantajelor pe care învățământul profesional și tehnic le oferă elevilor, din perspectiva consolidării competențelor profesionale dar și a competențelor-cheie necesare în scopul integrării socio-profesionale în viitoarea carieră. Conceput sub forma unor ateliere tematice, evenimentul s-a bucurat de interesul elevilor și adulților deopotrivă, fapt ce reiese și din opiniile exprimate la finalul acțiunii.
• Unul dintre cele mai mari proiecte inițiate de autoritățile locale din Covasna, centrul balneoclimateric multifuncțional, care va aduce o „schimbare de paradigmă în turismul întregii microregiuni” – după cum speră edilii, și pentru care anul trecut s-a făcut un pas important – studiul de fezabilitate – .Aceasta se află în analiză la Compania Națională de Investiții (CNI), a declarat primarul Gyerő Józsefadăugând că există speranțe mari că proiectul, de 56 de milioane de lei, va primi finanțare. Centrul balneoclimateric multifuncțional (wellness și spa) va fi construit pe un teren de aproximativ 3 hectare lângă pârtia de schi din oraș.
• Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, până la data de 31 mai 2021, primește Cereri de intenție pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) depuse de către formele asociative apicole legal constituite care solicită sprijin pentru măsura A “Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”, și de către apicultori pentru acțiunile C.4. „Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, respectiv D.3. “Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare”. În contextul actual, cererile de intenție împreună cu documentele atașate cererii pot fi scanate/fotografiate şi transmise la APIA prin intermediul mijloacelor electronice la adresa de e-mail a Centrului Județean/Centrului Municipiului Bucureşti sau pot fi depuse la registratura Centrelor APIA. Formularul cererii de intenţie împreună cu alte informaţii detaliate privind accesarea Programului Naţional Apicol se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro, la secțiunea Măsuri de Piață-Apicultură–Anul 2021 sau este pus la dispoziția solicitanților de către funcţionarii Centrelor APIA.
• Meșteșugarii și producătorii locali revin în piața volantă din Parcul și Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj. Instituția publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni Piața volantă organizată în incinta Parcului Etnografic „Romulus Vuia” (str. Tăietura Turcului). Meșteri și producători locali vor fi prezenți, în perioada 21-23 mai 2021, între orele 10-18 (ultima intrare ora 17).
• Someşul ieşit din albie transportă deşeuri şi cantităţi mari de materie organică din bazinul hidrografic de pe teritoriul României, astfel încât a fost activat din nou lanţul de utilaje pentru eliminarea deşeurilor acvatice, de această dată în localitatea Olcsva de lângă Someş – a comunicat joi Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria (OVF) agenţiei ungare de presă MTI.
• Minorităţile naţionale din Ucraina trebuie protejate în propriile regiuni, inclusiv minoritatea maghiară, pentru a preveni repetarea a ceea ce s-a întâmplat în Peninsula Crimeea şi în bazinul Doneţk, a declarat Volodîmîr Zelenski joi, la Kiev, la conferinţa de presă în cadrul căreia a evaluat preşedinţia sa de doi ani. Aş dori să fie ucraineni, dar să nu uite că sunt de naţionalitate maghiară, de exemplu cei care locuiesc în Berehove” – a evidenţiat agenţia ucraineană de presă UNIAN. Totodată, potrivit lui Zelenski, acest lucru impune ca maghiarii să nu primească paşaportul ungar. El s-a referit la faptul că paşapoartele ungare sunt distribuite de ani de zile în Ucraina Subcarpatică.Preşedintele a promis acestei regiuni oportunităţi speciale,similare cu cele din Bazinul Doneţk.