Skip to content
- Potrivit sociologului Tamás Kiss din Cluj-Napoca, maghiarii şi românii din Transilvania trăiesc în lumi paralele, însă aceste lumi sunt asimetrice datorită statutului diferit al celor două limbi. Cercetătorul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale a declarat cotidianului Krónika cu ocazia comemorării sângeroasei confruntări româno-maghiare de la Târgu-Mureş din 1990, numită şi „Martie negru”.
- Strângerea de fonduri anunțată de Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre”, o organizație a UDMR, pentru plata amenzii de 10.000 de lei primite de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, „din cauza nearborării drapelului României în perioada 13-15 martie 2021, alături de drapelul Ungariei”, conform Prefecturii Covasna, creează tabere chiar în interiorul UDMR Covasna. Grüman Róbert, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean și fost președinte executiv al partidului, acum consilier județean UDMR, este de părere că această colectă nu este oportună. Între timp şi primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi, a fost amendat de subprefectul judeţului Harghita pentru arborarea steagurilor maghiare cu ocazia zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
- În continuare nu s-au găsit soluţii concrete pentru relocarea victimelor incendiului din 7 ianuarie de la Şumuleu Ciuc, care sunt cazaţi temporar în Arena Erőss Zsolt din Miercurea Ciuc. Chiar şi în cel mai bun caz romii cazaţi aici vor putea părăsi Arena numai în luna mai.
- Ministerul Mediului asigură o finanţare de 6 milioane de lei pentru lucrările de protecţie contra inundaţiilor şi regularizarea cursului râului Trotuş în zona Ghimeş Făget.
- Mai multe zeci de milioane de puieţi vor fi plantaţi de către administraţiile păturilor din România în acest an – a subliniat Tánczos Barna, ministrul mediului în mesajul adresat cu prilejul Zilei Mondiale a Pădurilor.
- Fundaţia Comunitară Covasna va lansa luni, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, proiectul pilot „Oltul cu apele curate“. Conducerea Fundaţiei Comunitare Covasna a precizat că în cadrul acestui proiect, care va fi realizat în colaborare cu autorităţile şi poliţia locală, vor fi identificate locurile din apropierea Râului Olt, unde se depozitează ilegal deşeuri şi vor fi amplasate camere video pentru monitorizare permanentă în vederea identificării persoanelor care abandonează deşeuri şi tragerii lor la răspundere. Proiectul va culmina, în luna august, cu o amplă acţiune de ecologizare a malurilor şi cursului Oltului pe tronsonul izvor – Sfântu Gheorghe, în care vor fi implicate 29 localităţi din judeţele Covasna şi Harghita prin care trece acest râu, respectiv 11 din judeţul Covasna şi 18 din Harghita.
- Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe deschide un spaţiu de dialog între creaţiile de artă plastică şi artefactele Colecției de istorie a instituției, pentru a da direcţie, formă și culoare memoriei evenimentelor şi a figurilor Revoluției din 1848-49. Expoziția își propune să provoace vizitatorii nu doar prin crearea unor inedite relaţionări între opere de artă niciodată prezentate în public sau recent achiziţionate, ci şi prin sintetizarea modului în care artişti de diferite stiluri meditează asupra conceptul de libertate, sau asupra evenimentelor Revoluţiei paşoptiste şi a figurilor istorice care devin legendare.