A tegnapi, éjszakába nyúló tüntetések és az „extrém erőszak” fényében igazoltnak látja Hongkong kormányzója a rendkívüli intézkedések alkalmazását.

Ma közzétett videoüzenetében Carrie Lam elítélte a nagyobb demokráciát követelő „felkelők” általi erőszakot, és arról beszélt, hogy a lakosság „meg van rémülve”. A kormányzó tegnap bejelentette, hogy mától tilos az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint ötven éve nem alkalmaztak. A lépés erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett a hónapok óta tartó belpolitikai válságban. A demonstrálók jelentős károkat okoztak a metróban, amely teljes egészében le is állt. A kormányzó szerint a „szélsőséges erőszak egyértelműen bizonyította, hogy Hongkong közbiztonsága nagy veszélyben van”, és ez volt az oka a rendkívüli intézkedések elrendelését lehetővé tévő jogszabály alkalmazásának. A Kínához tartozó városban április óta tüntetnek az erősödő pekingi befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

A tüntetések miatt szombaton egész nap zárva maradt a naponta ötmillió utast szállító metró, valamint több bevásárlóközpont és szupermarket sem nyitott ki. (MTI)