Skip to content
- Opt centre de vaccinare împotriva rujeolei au fost constituite săptămâna aceasta în localităţile cu risc epidemiologic din judeţul Covasna, iar o parte dintre ele şi-au început deja activitatea, a declarat, prefectul Sebastian Cucu. Potrivit acestuia, cele opt centre se află în localităţile Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe ? cartierul Orko, Hăghig, Boroşneu Mare, Vâlcele, Zagon, Zăbala şi Valea Crişului, unde a fost identificat cel mai mare număr de copii nevaccinaţi. Medicul epidemiolog Santa Ferenc, din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, a declarat că autorităţile covăsnene au identificat până în prezent peste 600 de copii, în special din mediul rural, neimunizaţi împotriva rujeolei, care vor fi cuprinşi în această campanie.
- Colegiul Naţional ?Mihai Viteazul? din Sfântu Gheorghe va participa anul ?colar viitor, în calitate de coordonator, la proiectul european de parteneriat strategic cu şcoli din ?apte ?ări ale Uniunii Europene, respectiv Portugalia, Italia, Grecia, Suedia, Polonia, Bulgaria ?i România. Proiectul este numit ?Different backgrounds ? same opportunities in today?s Europe? (din engl. Contexte diferite ? aceleaşi oportunităţi în Europa de azi). Acesta este finan?at prin programul Erasmus+ cu 128.990 euro, sumă ce acoperă cheltuielile întregului proiect. Scopul proiectului european este de a încuraja incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, sensibilizarea elevilor la problemele altora ?i formarea ?i dezvoltarea spiritului cetă?eniei democratice.
- Şase valori din judeţul Covasna, printre care opera lui Sandor Csoma de Koros sau ?Metoda Covasna? metoda de tratament balnear creata de dr. Benedek Geza, fostul director al Spitalului de Cardiologie Covasna sau Aria naturală protejată Ciomad-Balvanyos (Lacu Sfânta ana) au fost propuse pentru a fi introduse în Registrul Valorilor Transilvane ? insert Tamas Sandor preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
- Reprezentanţii administraţiilor locale din Harghita nu exclud încă o deplasare la Bucureşti, deoarece nici după dezbaterea publică privind ordinul ministrului mediului privind intervenţia în cazul speciilor de urşi şi lupi nu a dus la publicarea documentului. ?Viaţa oamenilor nu poate fi obiectul dezbaterilor publice, iar forma actuală a ordinului ministerial pentru intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi este inaplicabilă?, a afirmat Borboly Csaba. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita consideră că această dezbatere nu a fost în concordanţă cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, unde la art. 7, alin. 13 se precizează faptul că în cazul situaţiilor excepţionale proiectele de acte normative se adoptă în regim de urgenţă, fără consultare publică. În plus, siguranţa vieţii omeneşti este garantată de Constituţia României.