-
În învăţământul din Ungaria se preconizează trecerea de la manualele clasice la cele digitale – a declarat comisarul ministerial responsabil de Programul pentru Bunăstarea Digitală. Scopul Guvernului ungar este asigurarea completării lipsei specialiştilor în domeniul informaticii. Strategia privind învăţământul digital este deja elaborată şi, potrivit programului, la sfârşitul verii, va fi înaintată Executivului de la Budapesta, iar în septembrie guvernul va începe implementarea programului, a informat Tamás Deutsch care a mai adăugat: „Strategia privind învăţământul digital cuprinde şi infrastructura fizică, dotarea instituţiilor cu mijloacele specifice, pregătirea pedagogilor şi realizarea manualelor şcolare.
- Mai puţin de jumătate dintre candidaţii pentru posturi pe durată nedeterminată în învăţământul preuniversitar au promovat examenul de titularizare, potrivit rezultatelor provizorii anunţate de Ministerul Educaţiei. Inainte de depunerea contestaţiilor, puţin peste 44% dintre cei care au susţinut proba scrisă a concursului au luat peste nota 7, mai mulţi decât anul trecut, cu aproape şapte procente. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Harghita. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean HR, eea mai mare concurenţă s-a înregistrat pentru posturile de educatoare, secţia maghiară, unde au participat 129 de persoane, pe 2 posturi titularizabile şi 54 netitularizabile. De asemenea, 93 de persoane au concurat pentru posturile de învăţători, secţia maghiară, în condiţiile în care există doar două posturi titularizabile şi 42 netitularizabile. In jud. HR au fost evaluate 466 de lucrări, din care una a fost anulată. Un singur candidat din judeţ a fost notat cu 10, la disciplina asistenţă medicală-maistru instructor. Cea mai mică notă primită de un dascăl a fost 1.45 la acelaşi examen.
- Peste 1400 de iubitori ai muntelui participă în această săptămână la o tabără de turism organizată la Borsec de Societatea Carpatină Ardeleană (EKE), cu scopul promovării frumuseţilor zonei. Societatea Carpatină Ardeleană a fost înfiinţată în urmă cu 125 de ani, membrii săi practicând turismul semiorganizat, în diferite zone, iar tabăra este organizată pentru a 25-lea an consecutiv. Preşedintele filialei Gheorgheni a Societăţii Carpatine Ardelene şi comandatul taberei de la Borsec, Vadás-Szatmári István, a declarat că jumătate dintre cei peste 1400 de participanţi sunt veniţi din străinătate, din ţări precum Ungaria, Olanda, Germania, Austria, iar restul sunt iubitori ai drumeţiilor din ţara noastră. Potrivit sursei, astazi şi vineri participanţii explorează trasee turistice din cele cinci masive muntoase din împrejurimile Borsecului, respectiv munţii Bistriţei, Ceahlăul, Călimani, Hăşmaş şi munţii Giurgeului, ei fiind însoţiţi de 70 de ghizi montani, care cunosc foarte bine aceste zone. În afară de drumeţiile în zonele din împrejurimi, în tabără au loc recenzii de carte dar şi prezentări de trasee montane, realizate de persoane care au fost în diferite zone ale lumii şi le împărtăşesc şi celorlalţi experienţa lor.
- Miercurea Ciuc: A 8-a ediţie a Festivalului Interna?ional de Jazz, organizat de Asociaţia Mini Jazz Festival, cu sprijinul Primăriei Miercurea Ciuc, a Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României, Consiliului Judeţean Harghita şi a mai multor asociaţii, fundaţii şi firme private – la Ólommadár şi Cetatea Mikó (28 – 31 iul.)