-
Despre Europa s-a demonstrat că este lipsită de apărare, de aceea cea mai importantă sarcină este apărarea Europei”, a declarat ieri, la Bruxelles, ministrul ungar de externe, cu prilejul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale UE. Efectivul misiunii militarilor ungari din provincia Kurdistan va fi extins de la 126 la 150 de militari, a mai spus oficialul ungar. Szijjártó a precizat că interesul Ungariei şi al Europei este ca Guvernul turc să stăpânească în totalitate situaţia din Turcia. Va fi un uriaş risc de securitate dacă în Turcia, care dispune de a doua forţă militară din punct de vedere numeric în cadrul NATO şi care este cel mai important partener al UE în politica migraţiei, ordinea şi procesele constituţionale nu vor fi controlate de puterea aleasă în mod democratic, a subliniat ministrul ungar de externe. La reuninea miniştrilor de externe, Ungaria a pledat pentru întărirea relaţiilor UE cu Turcia, Liban, Iordania, precum şi cu provincia Kurdistan din Irak, a mai precizat ministrul ungar de externe.
- „Secţia maghiară se va axa pe păstrarea situaţiei actuale şi a efectivului, în contextul în care s-a constatat că menţinerea situaţiei defavorabile este un caz naţional în România, iar guvernarea de la Bucureşti nu manifestă voinţă politică pentru înlăturarea prejudiciilor aduse comunităţii maghiare” – a declarat la o conferinţă de presă susţinută ieri, la Târgu Mureş, conducerea secţiei maghiare a universităţii UMF Târgu Mureş. Coordonatorul secţiei maghiare, profesorul Béla Szabó a subliniat: În ultima perioadă „au fost luate unele măsuri de faţadă” privind învăţământul maghiar din cadrul UMF Târgu Mureş, însă conducerea română a universităţii nici nu vrea să audă despre instituţionalizarea facultăţii maghiare, prevăzută de Legea învţământului, şi „doreşte în continuare să menţină secţia de medicină şi de farmacie cu predare în limba maghiară din cadrul universităţii într-un statut de secţie tolerată”.
- Cea de-a 27-a ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti de la Bálványos, cunoscută mai ales sub numele de Tusványos, începe deseară. Seria de manifestări, care va dura până duminică în zori, va fi organizată la Băile Tuşnad, cu numele: „În Europa am fost, suntem şi vom fi acasă”. Krisztina Sándor, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (ENMT), responsabil cu programele politice, a precizat agenţiei de presă MTI că identitatea şi spiritul de familiaritate sugerate de titlul din acest an reprezintă un fel de răspuns la evenimentele care au zguduit Europa în ultimul an. În cadrul Universităţii de Vară se vor organiza mai multe formuri despre aceste evenimente şi procese, grupate în trei categorii principale de teme: politica privind imigraţia, perspectivele şi rolul regiunii central-europene, respectiv viitorul Uniunii Europene.
- Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 20-24 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a patra ediţie a Târgului ?Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda şi de Vama?. 25 de olari din România şi Ungaria se vor întrece aici, la roata de olărit şi vor găti pe vatră deschisă sau în cuptor. Evenimentul începe de la ora 16:00, în Muzeul în aer liber, în clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural, prin conferinţa ?Ceramica de Turda şi de Vama între estetic şi funcţional?