Japán ma bejelentette, hogy 6,1 milliárd dollár fejlesztési segélyt nyújt az úgynevezett Mekong-térség országainak. A szigetország ezzel a lépéssel is ellensúlyozni akarja Kínának azt a tervét, hogy egy új hitelintézet létrehozásával „behatoljon” Tokió és a vele szövetséges Washington regionális érdekszférájába.

A Kína által létrehozott Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank alapító okiratát néhány napja írták alá Pekingben. A 2016-2018-as évekre szóló újabb segélyfelajánlást Abe Sindzó miniszterelnök jelentette be Japán és a Mekong-országok – Kambodzsa, Laosz, Vietnam, Mianmar és Thaiföld – tokiói csúcstalálkozójának végén. A csúcson egyúttal stratégiai tervet fogadtak el a gazdaságilag gyorsan növekvő térség vasúti, energetikai hálózatának és más infrastruktúrájának japán segítséggel való fejlesztésére.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozata újfent bírálta Kínának a Dél-kínai-tengeren folytatott szigetépítési és -erődítési tevékenységét, amely a résztvev?k szerint aláássa a bizalmat és biztonságot a térségben, ahol számos más országnak vannak rivális területi igényei.