Ezt a tegnap esti kormánypárti nagygyűlésen jelentette ki Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, aki az államadósság 30 százalékos leírását és egy 20 éves türelmi időszakot javasolt az ország adósságállományának fenntarthatóvá tételére.

A nemzethez intézett beszédében Ciprasz üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap csütörtökön közzétett jelentését, amely szerinte igazolja a görög kormány azon döntését, hogy elutasította a hitelezőknek az adósságszolgálat könnyítését nem tartalmazó javaslatatcsomagját. A görög kormányfő azt ígéri, legtöbb 48 órával a népszavazás után meg megállapodik a nemzetközi hitelezőkkel.

Mindeközben Athén központjában tüntetések szerveződtek a holnapi népszavazás ügyében. A belvárosi Szintagma téren egy óra alatt mintegy 25 ezren gyűltek össze, kormánypárti demonstrálók, akik nemmel akarnak szavazni vasárnap a hitelezők követeléseire. Egy kilométerrel távolabb, a Márvány-stadionban az ellentábor képviseletében 20 ezren gyülekeztek, és Európa párti jelszavakat harsogtak. A két csoport között felvonult a rohamrendőrség.